Er zijn verschillende mogelijkheden voor bouwmedewerkers om wat minder te gaan werken of een paar jaar eerder te stoppen. Zo gaan volgend jaar de zwaarwerkregeling (sector Bouw & Infra) en zware beroepenregeling (sector Afbouw) in. 'Een heel mooie handreiking van de werkgevers', vindt Sulti.
De 55-plusregeling* voor mensen in de bouw kan volgens de vakbondsconsulent ook een uitkomst zijn. Je gaat dan 4 dagen in de week werken en gebruikt daarvoor vrije dagen. 'Over deze regeling is nog veel onduidelijkheid bij werknemers. Ze zijn bang dat het hun pensioen aantast, maar de opbouw loopt 100% door.' Werk je in de timmerindustrie? Daar bestaat sinds 2019 een vergelijkbare regeling voor mensen vanaf 57 jaar: de vitaliteitsverlofregeling. Kijk voor meer informatie en voorwaarden op de website van SSWT/Stifa.
En op latere leeftijd lichter werk gaan doen? Dat zou mooi zijn, vindt Sulti, maar in de praktijk is het vaak lastig. 'Als jij alleen nog de lichtere klussen aanpakt, dan moeten de anderen meer doen. Er is veel schroom om collega’s te belasten. Maar praat altijd met je werkgever over de mogelijkheden', benadrukt zij. ‘Mijn ervaring is dat werkgevers dan echt actief meekijken naar wat er mogelijk is
om het werk te verlichten.’
* Uit de cao Bouw & Infra. Dit is geen regeling van bpfBOUW. Neem hiervoor contact op met je werkgever of vakbondsconsulent.