• Contact

Later met pensioen

Als je langer doorwerkt, bouw je langer pensioen op. Dat betekent dat je voor de rest van je leven een hoger pensioenbedrag krijgt. Je kunt tot maximaal je 67e pensioen opbouwen. Zorg ervoor dat je voldoende inkomen hebt als je met pensioen gaat.

Na je 67e bouw je geen pensioen meer op, ook al blijf je langer doorwerken. Je kunt je pensioendatum wel uitstellen. Dat kan tot maximaal je 70e. Stel je je pensioendatum uit? Dan wordt je pensioen alsnog hoger, omdat we het pensioen minder lang hoeven uit te keren.

Vraag minimaal 2 maanden van tevoren je pensioen aan. Dan hebben wij genoeg tijd om te zorgen dat jouw pensioen ingaat op de datum die jij wilt.

Waarom later met pensioen gaan?

  • Je wilt een hoger pensioen.
  • Je hebt het naar je zin op je werk.
  • Je wacht tot jouw partner ook met pensioen gaat.
  • Na je AOW-leeftijd betaal je minder belasting over je inkomen

We rekenen met flexibiliseringsfactoren

Dit zijn rekenregels of kengetallen waarmee wij het pensioen berekenen bij het vervroegen, uitstellen of de keuzemogelijkheid hoog/laag op de ingangsdatum van het vervroegd ouderdomspensioen. Dit is nodig, omdat je dan afwijkt van de reglementaire pensioenleeftijd van 67 jaar. 

De flexibiliseringsfactoren wijzigen ieder jaar op 1 januari. Volgens de regels hanteren we bij jouw pensioeningang de factoren die 6 maanden voorafgaand aan de ingangsdatum van jouw pensioen gelden. Dit doen we omdat de indicaties voor pensionering ongeveer 6 maanden voor de gewilde pensioeningangsdatum worden opgevraagd. Op deze manier voorkomen we dat jaarlijkse wijzigingen van de flexibiliseringsfactoren een impact hebben op de hoogte van jouw pensioenuitkering. De flexibiliseringsfactoren van 1 januari 2024 gelden voor een pensioeningang van 1 juli 2024 tot en met 1 juni 2025.

Verschil in flexibiliseringsfactoren komt jaarlijks voor. Afhankelijk van de rente, kan dit positieve of negatieve effecten op de factoren hebben.

Denk aan toeslagen en uitkeringen

Bij een laag inkomen kun je mogelijk extra geld krijgen. Bijvoorbeeld zorgtoeslag of huurtoeslag. Lees hier meer over op onze pagina over het sociaal minimum. Als je pensioen krijgt van bpfBOUW, kan je inkomen omhoog gaan. Dat kan gevolgen hebben voor jouw toeslagen. Wordt je inkomen hoger dan de grens waarbij je huurtoeslag of zorgtoeslag krijgt? Dan wordt jouw toeslag mogelijk lager of stopt helemaal. En kan de Belastingdienst geld terugvragen. Bel met de BelastingTelefoon: 0800 0543 (gratis) om dit na te vragen.

Video "Wat als ik later met pensioen wil?'"

Andere keuzes als je met pensioen gaat

Pensioen is jouw inkomen voor later. Je kunt uit meerdere keuzes kiezen wanneer je met pensioen gaat. Langer doorwerken? Nu meer pensioen of juist later? Er is meer mogelijk dan je denkt. Klik op 1 van de keuzes om meer te lezen over de mogelijkheden. Bedenk of het bij jouw situatie past.

1 januari 2026 verandert de pensioenregeling

Wat betekenen de nieuwe regels voor pensioen voor jou? Het laatste nieuws, een tijdlijn en veelgestelde vragen. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief!

Pensioen van Straks icoon
final-step-c33c3f3f33

Heb je vragen?

Neem voor meer informatie contact met ons op via 020 583 40 40. Je kunt ons natuurlijk ook mailen. Of stel je vraag via de chat. We helpen je graag!