• Contact

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over uit elkaar gaan en de verdeling van je pensioen? Op deze pagina staan alle veelgestelde vragen.

Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op via het digitale contactformulier. Of bel naar onze klantenservice.

Heb je waardeoverdracht vanuit bpfBOUW naar je nieuwe pensioenuitvoerder gedaan? En ga je daarna scheiden?

Dan heb je geen recht meer op ouderdomspensioen bij bpfBOUW. En je ex-partner heeft geen recht meer op bijzonder partnerpensioen bij bpfBOUW.
 

Heb je waardeoverdracht aangevraagd en is de overdracht uitgevoerd? En was je al gescheiden?

Dan blijft het bijzonder partnerpensioen voor je ex-partner bij bpfBOUW staan. Heb je vóór de waardeoverdracht aan bpfBOUW gevraagd het ouderdomspensioen te verdelen? Dan betaal je nieuwe pensioenuitvoerder bij je pensionering het deel voor je ex-partner rechtstreeks aan hem of haar uit.

Vraag je om een waardeoverdracht naar een pensioenfonds in het buitenland? Neem dan gerust contact met ons op via het digitale contactformulier. Of bel naar onze klantenservice.

Krijg je een partner op of nadat je de AOW-leeftijd hebt bereikt. En ga je scheiden?

Als je overlijdt, heeft je partner recht op bijzonder partnerpensioen.
 

Krijg je een partner voordat je de AOW-leeftijd hebt bereikt? En ga je scheiden?

Dan heeft je partner ook recht op bijzonder partnerpensioen als je overlijdt.
 

Als je gaat scheiden kan de hoogte van je AOW veranderen.

Kijk hiervoor op svb.nl/aow.
 

Overlijdt je voordat je officieel bent gescheiden?

Dan heeft je partner recht op het bijzonder partnerpensioen.
 

Overlijdt je nadat je bent gescheiden? En heb je bpfBOUW verzocht je pensioen te verdelen?

Dan heeft dat gevolgen voor je ex-partner. Wij stoppen dan de verdeling van het ouderdomspensioen. Je ex-partner houdt wel eventueel recht op bijzonder partnerpensioen.
 

Overlijdt je ex-partner? En hebben jullie gekozen om het pensioen te verdelen?

Dan krijg je het verdeelde ouderdomspensioen weer bij je pensioen.

Als jij en je partner uit elkaar gaan of gaan scheiden, kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van je pensioen. Er kan een verschil ontstaan tussen je verwachte inkomsten voor je scheiding en je daadwerkelijke inkomsten na je scheiding. Dit hangt af van de keuze die je samen met je  ex-partner maakt over de verdeling van je pensioen. 

Wil je inzicht krijgen in je (mogelijke) financiële situatie als je met pensioen bent of nog met pensioen moet gaan? Neem dan contact met ons op. Dan maken we een afspraak voor je met een van onze pensioenvoorlichters voor een persoonlijk gesprek.

Heb je of verwacht je geldproblemen door je scheiding? Wij bieden gratis hulp aan, samen met Geldfit van de Nederlandse Schulphulproute. Bekijk ook onze tips om schulden te voorkomen en op te lossen.

Was je getrouwd of had je een geregistreerd partnerschap met iemand die pensioen bij bpfBOUW opbouwt of heeft opgebouwd? Dan ben je de 'ex-partner'.

Mogelijk heb je dan recht op bijzonder partnerpensioen. Dit is het partnerpensioen dat je ex-partner tot de scheiding heeft opgebouwd bij bpfBOUW. Je kunt van het bijzonder partnerpensioen afzien. Lees meer over bijzonder partnerpensioen

Als je wel (of geen) afspraken maakt over de verdeling van het pensioen, dan gaat dat over het ouderdomspensioen van je ex-partner. Niet over het bijzonder partnerpensioen. Let op dat je duidelijke en aparte afspraken maakt over de verdeling van zowel het ouderdomspensioen als het bijzonder partnerpensioen. 
 

Had je een samenlevingscontract met iemand die pensioen bij bpfBOUW opbouwt of heeft opgebouwd?

Dan heb je wettelijk geen recht op de verdeling van het ouderdomspensioen van je ex-partner. Je kunt hier onderling afspraken over maken met je ex-partner. BpfBOUW speelt hier verder geen rol in. 

Je hebt misschien wel recht op bijzonder partnerpensioen. Je kunt van het bijzonder partnerpensioen afzien. Lees meer over bijzonder partnerpensioen.  
 

Overlijdt je partner voordat je officieel bent gescheiden?

Dan krijg je (eventueel) het partnerpensioen.
 

Overlijdt je ex-partner nadat je bent gescheiden? Hebben jullie gekozen voor de standaardverdeling van het ouderdomspensioen van je ex-partner? En is dit op tijd doorgegeven aan bpfBOUW?

Dan heeft dat voor je gevolgen. De verdeling van het ouderdomspensioen van je ex-partner wordt stopgezet. Je houdt wel recht op eventueel bijzonder partnerpensioen van je ex-partner.
 

Als je gaat scheiden kan de hoogte van je AOW veranderen.

Kijk hiervoor op svb.nl/aow.

Je ex-partner krijgt mogelijk bijzonder partnerpensioen wanneer je overlijdt.

 Als je wel (of niet) afspraken maakt over de verdeling van je pensioen, dan gaat dat over je ouderdomspensioen. Niet over het bijzonder partnerpensioen. Let op dat je duidelijke en aparte afspraken maakt over de verdeling van zowel het ouderdomspensioen als het bijzonder partnerpensioen.  

Lees meer over bijzonder partnerpensioen.

Woon je in het buitenland en ga je scheiden?

Dan moet je dit zelf aan ons doorgeven. Je doet dit door het echtscheidingsconvenant van je scheiding naar ons te sturen via het digitale contactformulier. Of per post.

Nee, voor het doorgeven van de pensioenverdeling hoef je niet te betalen.

Wat is het ouderdomspensioen?

Het ouderdomspensioen is het pensioen dat je opbouwt via een pensioenregeling bij je werkgever, bijvoorbeeld bij BpfBOUW. Dit pensioen ontvang je op het moment dat je met pensioen gaat. Als jij en je partner gaan scheiden, dan kun je afspraken maken over de verdeling van het ouderdomspensioen.
 

Wat is het partnerpensioen?

Naast het ouderdomspensioen, bouw je bij bpfBOUW ook partnerpensioen op. Dit is het pensioen dat je ex-partner van ons ontvangt als je overlijdt. Dit noemen wij bijzonder partnerpensioen. Je ex-partner heeft mogelijk recht op een deel van jouw bijzonder partnerpensioen. Het gaat om het partnerpensioen dat je hebt opgebouwd tot de officiële datum van scheiden. Je ex-partner kan met een verklaring afstand doen van zijn of haar recht op bijzonder partnerpensioen. Dit gaat dan naar een eventuele volgende partner.

final-step-a8b6c4ed55

Heb je vragen?

Neem voor meer informatie contact met ons op via 020 583 40 40. Je kunt ons natuurlijk ook mailen. Of stel je vraag via de chat. We helpen je graag!