• Contact

Zelf pensioen blijven opbouwen

In loondienst bouw je via je werkgever pensioen op. Die pensioenopbouw wordt lager als je minder gaat werken. Je pensioenopbouw kan zelfs helemaal stoppen als je werkloos of arbeidsongeschikt bent. Gelukkig is het mogelijk om ook zelf pensioen bij ons op te bouwen.

Wanneer mag je zelf pensioen opbouwen?

Als je zelf pensioen opbouwt, betaal je ook zelf pensioenpremie. Dat noemen we vrijwillige voortzetting. Daarmee kan je maximaal 3 jaar pensioen bij ons opbouwen. Je komt hiervoor in aanmerking als je voldoet aan een of meerdere van onderstaande situaties.
 

  • Je gaat minder werken
  • Je ontvangt een WW-uitkering
  • Je ontvangt een ZW-uitkering
  • Je bent (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt en je ontvangt een loongerelateerde uitkering
  • Je gaat door als eigen baas in dezelfde branche
  • Je verplichte pensioendeelname in Nederland eindigt wegens werkzaamheden in het buitenland. Dit geldt uitsluitend als je voor een vestiging van een Nederlands bedrijf gaat werken.
  • Je gaat met erkend verlof
  • Je bent onvrijwillig ontslagen en ontvangt een loongerelateerde uitkering vanuit een sociaal plan

Let op: vrijwillige voortzetting is niet mogelijk als je al ergens anders pensioen opbouwt.

Is zelf pensioen opbouwen nuttig?

In de volgende voorbeelden is het verstandig om zelf pensioen op te bouwen met vrijwillige voortzetting. Voor vragen en meer informatie kan je altijd contact met ons opnemen.
 

Voorbeeld 1: werkloos

Je raakt werkloos en vindt niet direct een andere baan. Je krijgt een werkloosheidsuitkering (WW-uitkering) van UWV, maar daarmee bouw je geen pensioen op. De eerste maanden kom je misschien nog in aanmerking voor premievrije pensioenopbouw via een Aanvullingsfonds, maar daarna zal je zelf pensioen moeten opbouwen.

Voorbeeld 2: gedeeltelijk arbeidsongeschikt

Je bent gedeeltelijk arbeidsongeschikt, maar werkt helemaal niet. Je hebt dan alleen recht op premievrije pensioenopbouw voor het percentage arbeidsongeschiktheid toen je uit dienst ging. Met vrijwillige voortzetting kan je je premievrije pensioen aanvullen. Bijvoorbeeld voor het gedeelte dat je wel arbeidsgeschikt bent. Of als je nog meer arbeidsongeschikt wordt.

Voorbeeld 3: volledig arbeidsongeschikt

Je bent volledig arbeidsongeschikt en werkt dus niet. Met de premievrije pensioenopbouw bouw je 69% van je pensioen en partnerpensioen op dat je als werkende zou opbouwen. Met vrijwillige voortzetting kan je je pensioenopbouw zelf aanvullen tot 100%. Dit geldt dan ook voor je partnerpensioen. 
 

Voorbeeld 4: ziek na het einde van je baan

Je krijgt een ZW-uitkering van UWV. En je 1e ziektedag sluit niet direct aan op het einde van je baan. En ook niet op een periode van premievrije pensioenopbouw via een Aanvullingsfonds. Dan is zelf pensioen opbouwen nuttig. Zo kan je je pensioen aanvullen. Ook blijf je op deze manier deelnemer bij bpfBOUW. Je hebt alleen als deelnemer recht op premievrije pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid.

Hoeveel premie betaal je?

In loondienst betalen jij en je werkgever allebei een deel van je pensioenpremie. Je eigen deel wordt ingehouden op je loon. Bouw je zelf pensioen op met de vrijwillige voortzetting? Dan betaal je beide delen zelf. De hoogte van de premie hangt af van je laatste salaris. En of je nog gedeeltelijk in loondienst blijft.

Bekijk je premie bij vrijwillige voortzetting

Aanvragen vrijwillige voortzetting

Wil je pensioen opbouwen met vrijwillige voortzetting? Vraag het aan binnen 9 maanden nadat je situatie is gewijzigd. Als je bijvoorbeeld vanaf 1 januari werkloos bent, vraag je vóór 1 oktober vrijwillige voortzetting aan.

Je vraagt vrijwillige voortzetting aan met een van onderstaande aanvraagformulieren. Kies het formulier dat bij je situatie past. Ga je minder uren werken? Stuur dan een brief van je werkgever met de aangepaste arbeidsovereenkomst. 

Stuur het ingevulde aanvraagformulier of de brief met de aangepaste arbeidsovereenkomst naar administratie@bpfbouw.nl sturen of per post naar:

BpfBOUW
Postbus 637
1000 EE AMSTERDAM

1 januari 2026 verandert de pensioenregeling

Wat betekenen de nieuwe regels voor pensioen voor jou? Het laatste nieuws, een tijdlijn en veelgestelde vragen. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief!

Pensioen van Straks icoon
final-step-a7d5499b64

Heb je vragen?

Neem voor meer informatie contact met ons op via 020 583 40 40. Je kunt ons natuurlijk ook mailen. Of stel je vraag via de chat. We helpen je graag!