Dekkingsgraad stijgt naar 128,4%

Dankzij gestegen rente
18 juli 2024

De actuele dekkingsgraad steeg in het 2e kwartaal van 2024 naar 128,4%. De belangrijkste oorzaak hiervoor was de gestegen rente.

Op de beleggingen behaalden we over de maanden april, mei en juni een licht negatief rendement.

Dekkingsgraad

De dekkingsgraad is de verhouding tussen het geld dat we apart moeten houden (vermogen) en het geld dat we moeten uitgeven aan de toekomstige pensioenen (verplichtingen). Als de dekkingsgraad 100% is, dan kunnen we alle pensioenen uitbetalen.

Naast de actuele dekkingsgraad gebruiken we de zogenoemde beleidsdekkingsgraad (het gemiddelde van de actuele dekkingsgraad over 12 maanden). De beleidsdekkingsgraad steeg het afgelopen kwartaal met 1,1% naar 126,4%.

Goed rendement aandelen, maar negatief totaalrendement

Hoewel er op de aandelenmarkt goede resultaten werden geboekt, gooide de gestegen rente toch roet in het eten. Het zorgde ervoor dat onder andere staatsobligaties (schuldpapier) negatieve bijdragen leverden.

De Nederlandse vastgoedportefeuille behaalde een positief totaalrendement. De internationale vastgoedportefeuille liet een licht negatief rendement zien. Uiteindelijk resulteerde dit in een negatief totaalrendement van -1.4% over het 2e kwartaal.

Vermogen neemt minder af dan verplichtingen, stijging actuele dekkingsgraad

Door de minder goede beleggingsresultaten daalde het vermogen. Maar omdat de verplichtingen door de gestegen rente nog meer afnamen, verbeterde de financiële situatie van het fonds in het 2e kwartaal. De actuele dekkingsgraad steeg met 2,4% naar 128,4%.

Meer weten?

Je leest meer informatie over onze verplichtingen en bezittingen in ons persbericht en de feiten bij het persbericht.