Bij de nieuwe regels verandert er alleen iets als je samenwoont. Net als nu is het dan belangrijk dat je jouw partner aanmeldt bij bpfBOUW. Maar je hoeft hiervoor geen samenlevingscontract meer te hebben. Je hoeft alleen aan te tonen dat je een gezamenlijke huishouding hebt.
Ben je in Nederland getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan hoef je niets te doen. Wij krijgen deze informatie via de gemeente door. De aanmelding van je partner gaat automatisch.
Woon je samen? Dan kun je je jouw partner tot 1 januari 2026 alleen aanmelden als je een samenlevingscontract hebt. In het vernieuwde pensioen is een verklaring voldoende. In die verklaring moet je kunnen aantonen dat je een gezamenlijke huishouding hebt. Hoe je dat kunt doen, lees je hier.
Net als nu moet je jouw partner zelf aanmelden voor partnerpensioen. Dit kun je straks hier doen (inloggen DigiD)
Ben je niet getrouwd of geregistreerde partners, maar woon je wel samen? In het vernieuwd pensioen kun je jouw partner ook aanmelden zonder samenlevingscontract. Dat doe je met een verklaring. Daarin verklaar je dat je samenwoont met jouw partner op hetzelfde adres (officieel ‘een gezamenlijk huishouden voert’) en dat je voor elkaar zorgt. Je kunt ook samenleven met jouw (groot-)vader/(groot-)moeder of (stief-)kinderen. Maar die kun je niet aanmelden bij ons fonds. Als je samenwoont met je broer of zus, neef of nicht, kan dat wél.
Vanaf 1 januari 2026 kun je je partner ook aanmelden zonder samenlevingscontract. Dat gebeurt met een verklaring. Daarin staat bijvoorbeeld dat julliie:
Sommige familieleden, zoals je (groot-)vader/(groot-)moeder of (stief-)kinderen kun je niet aanmelden. Als je samenwoont met bijvoorbeeld je broer of zus, neef of nicht, of iemand anders kan dat wél.
Ja, je partner aanmelden is ook nodig als je in het buitenland trouwt. Ben je in Nederland getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan hoef je niets te doen. Wij krijgen deze informatie via de gemeente door.
Dat kun je zien als je inlogt op Mijn Bouwpensioen. Vergeet niet om je ex-partner hier ook af te melden als je samenwoont en uit elkaar gaat.
Had je vóór 1 januari 2026 al pensioen bij ons en ga je scheiden? Dan krijgt jouw ex-partner het stuk partnerpensioen dat je tot 1 januari 2026 had wanneer je overlijdt. In het vernieuwde pensioen van bpfBOUW is er na scheiden of uit elkaar gaan geen partnerpensioen meer voor je ex-partner. Dit komt omdat partnerpensioen dan op risicobasis is verzekerd. Bij scheiden vervalt dan het partnerpensioen.
Als je een partner of kinderen hebt, dan regelt bpfBOUW een pensioen voor hen als je overlijdt. Dat is nu belangrijk, en dat blijft ook binnen het vernieuwde pensioen belangrijk. Het wordt straks duidelijker hoeveel pensioen je partner of kinderen krijgen.
Bij de nieuwe regels krijgen je nabestaanden alleen pensioen als je actief deelneemt aan het vernieuwd pensioen van bpfBOUW. Het partner- en wezenpensioen dat je tot 1 januari 2026 had blijft staan. Je nabestaanden ontvangen dit als je overlijdt. Ook als je op dat moment niet meer actief deelneemt aan het vernieuwd pensioen.
Bekijk wat de nieuwe regels gaan betekenen voor de volgende situaties.
Ook via e-mail houden we je op de hoogte over de nieuwe regels voor pensioen. Ontvang je deze nog niet? Meld je dan nu aan.