Pensioen in het buitenland

Je verhuist in of naar het buitenland

Geef dan jouw nieuwe adres aan ons door. En verander ook jouw adres in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Indien je vanuit het buitenland naar Nederland verhuist, geef je jouw adresgegevens door aan jouw gemeente. 

Je geeft wijzigingen zelf aan ons door

Verandert jouw situatie? Bijvoorbeeld omdat je verhuist in of naar het buitenland, je gaat samenwonen met jouw partner of een nieuw rekeningnummer krijgt? Dan krijgen wij deze gegevens niet automatisch door van jouw buitenlandse gemeente. Zorg ervoor dat jouw gegevens actueel blijven.

Wijzig jouw buitenlandse non-SEPA rekeningnummer

Ook in het buitenland wil je je pensioen graag op het juiste rekeningnummer ontvangen. Geef wijzigingen daarom zo snel mogelijk aan ons door. 

Voor buitenlandse rekeningnummers hebben we je IBAN-rekeningnummer en de SWIFT-code van de bank nodig. Die gegevens vind je bij internetbankieren, op een bankafschrift of je kunt ze opvragen bij je bank. Kom je er niet uit? Lees meer over een buitenlands rekeningnummer.  Je kan je je bankgegevens eenvoudig zelf wijzigen via Mijn Bouwpensioen

Het is ook mogelijk om je gegevens te wijzigen per e-mail (administratie@bpfbouw.nl) of per brief (BpfBOUW, Postbus 637, 1000 EE Amsterdam). Vergeet niet je klantnummer te vermelden. 

 

De landen in onderstaande lijst zijn aangesloten bij SEPA, het Europese betalingssysteem.

  • Alle landen binnen de Europese Unie (België; Bulgarije; Cyprus; Denemarken; Duitsland; Estland; Finland; Frankrijk; Griekenland; Hongarije; Ierland; Italië; Kroatië; Letland; Litouwen; Luxemburg; Malta; Nederland; Oostenrijk; Polen; Portugal; Roemenië; Slovenië; Slowakije; Spanje; Tsjechië; Zweden)
  • Andorra
  • IJsland
  • Liechtenstein
  • Monaco
  • Noorwegen
  • San Marino
  • Vaticaanstad
  • Verenigd Koninkrijk
  • Zwitserland

Wil je je pensioen gestort krijgen op een rekeningnummer in een land dat NIET hierboven staat? Vul dan dit non-SEPA formulier in en stuur het samen met een kopie van je bankafschrift naar: administratie@bpfbouw.nl.

Loonheffingskorting in het buitenland

Loonheffingskorting is een financieel voordeel waardoor je minder belasting betaalt. In Nederland krijg je die korting automatisch. Maar hoe zit dat als je in een ander land woont? Op de website van de Belastingdienst lees je alles over loonheffing in het buitenland.

Bewijs van in leven in het buitenland

Je moet er nu nog niet aan denken, maar op een dag ben je er helaas niet meer. Als je in Nederland woont, krijgen wij van de gemeente door wanneer je bent overleden. In het buitenland werkt dat net even anders. Dan ontvang je elk jaar in februari van ons het formulier ‘Bewijs van leven’.  

Je laat dit formulier invullen door een notaris, rechter of burgerlijke stand van de gemeente waar je woont. Controleer of er een officiële stempel of verklaring van echtheid op is gezet en stuur het uiterlijk 1 mei aan ons terug. Zo weet je zeker dat je je pensioen op tijd ontvangt.

Er is een snelle manier om je bewijs naar ons te sturen: via een app op je smartphone. Als je de app gebruikt, hoef je het papieren formulier niet meer terug te sturen.

Recht op medische zorg op kosten van Nederland

Woon je in 1 van deze verdragslanden en krijg je pensioen uit Nederland? Dan heb je misschien recht op medische zorg op kosten van Nederland. Meer informatie over de regeling voor gepensioneerden in het buitenland lees je op de website van het CAK.

Veilig inloggen met DigiD of eIDAS

Wanneer je al een DigiD hebt, gebruik je deze om in te loggen in het buitenland. Wanneer je geen DigiD hebt, kun je 2 dingen doen. Je moet dan wel een Nederlandse nationaliteit hebben. Of de nationaliteit van een ander land in de Europese Economische ruimte.

Je BSN aanvragen in het buitenland

Als je in het buitenland woont, kun je een BSN aanvragen. Hoe je dit doet, hangt af van jouw situatie. Je kunt jeinschrijven bij de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Soms kun je er ook een krijgen van een andere (overheids)instantie, zoals de SVB of de Belastingdienst. Voor meer informatie kijk je op de pagina van de Rijksoverheid.