• Contact

Met het partnerpensioen zorg je voor financiële zekerheid voor je partner na jouw overlijden. Hoe zorg je dat je nabestaanden goed achterblijven zonder dat ze in een administratief doolhof belanden? 6 praktische tips om je partnerpensioen goed te regelen bij bpfBOUW. 

Artikel uit maart 2021

Wat is het partnerpensioen?

Het partnerpensioen is de pensioenuitkering die je partner krijgt wanneer jij overlijdt. Het partnerpensioen is net als het wezenpensioen (voor je kinderen) een onderdeel van het nabestaandenpensioen. 

In ons Bouwpensioen Magazine van september 2020 beantwoordden we al 5 basisvragen over het nabestaandenpensioen. In dit artikel geven we 6 aanvullende praktijktips voor het partnerpensioen.

De tips om je partnerpensioen goed te regelen

Tip 1: meld je partner aan bij bpfBOUW

Heb je een samenlevingscontract met je partner? Denk er dan aan om hem of haar wél actief aan te melden als je partner bij bpfBOUW. Hij of zij kunnen we alleen als partner accepteren wanneer deze in een notariële akte is opgenomen. Aanmelden kan via het aanmeldformulier op Mijn Bouwpensioen. Vergeet niet je samenlevingscontract voor de zekerheid te uploaden.

 

Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap, dan ontvangt bpfBOUW automatisch vanuit het GBA (Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens) een bericht. Je hoeft je huwelijk of geregistreerd partnerschap niet apart aan bpfBOUW door te geven tenzij je in het buitenland woont.

Hoeveel partnerpensioen heb jij opgebouwd?

Tip 2: bekijk de hoogte van je partnerpensioen

In Mijn Bouwpensioen en op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) kun je de hoogte van jouw partnerpensioen inzien. 

  1. Log in op Mijn Bouwpensioen. Hier kun je het actuele netto partnerpensioen vinden. Daar zie je direct op ooghoogte staan hoeveel pensioen je per maand hebt opgebouwd. Wanneer je klikt op die ‘tegel’ kom je terecht op de pagina ‘pensioenoverzicht’. Informatie over je partnerpensioen vind je in het 4e blok van boven.

  2. Ook in je UPO kun je zien wat je bruto totaal aan pensioen hebt opgebouwd en krijgt uitgekeerd. Hier vind je ook informatie terug over je partnerpensioen. Dit overzicht krijg je jaarlijks van ons op de mat en digitaal in Mijn Bouwpensioen. Superhandig!

Tip 3: verken samen met je partner je pensioenoverzicht

Log samen met je partner in op Mijn Bouwpensioen. Eenmaal ingelogd zul je direct een aantal tegels zien. Wat direct in het oog springt, is het totaal aan pensioen dat je per maand hebt opgebouwd. Vlak daaronder zul je een ‘tegel’ vinden genaamd ‘Plan uw pensioen’. Met deze pensioenplanner kun je spelen met de verschillende scenario’s die van invloed kunnen zijn op de hoogte van je pensioen. Probeer het eens uit!

Tip 4: verken je nieuwe situatie

Vindt er een levensveranderende gebeurtenis plaats in je huidige leefsituatie? Raak je werkloos? Wil je minder gaan werken? Raak je arbeidsongeschikt? Ga je trouwen of scheiden? Dit zijn situaties die van invloed zijn op de hoogte van je ouderdomspensioen en dus je partnerpensioen. 

 

Wil je een beter beeld krijgen van de impact van een levensveranderende gebeurtenis op je pensioen? Wacht dan niet te lang. Verken deze impact makkelijk met behulp van de tools in Mijn Bouwpensioen.

Tip 5: het is mogelijk om je eigen ouderdomspensioen te verhogen met partnerpensioen

Het is mogelijk dat je partner eerder overlijdt dan jij. Afhankelijk van je opbouwperiode kun je op pensioendatum, je partnerpensioen uitruilen voor een hoger ouderdomspensioen. Als je pensioen uitruilt, wijzigt de hoogte van je pensioenuitkering. Hierdoor is het mogelijk dat je met je inkomstenbelasting in een ander belastingtarief uitkomt. 

 

Je kunt natuurlijk ook de mogelijkheid verkennen om je partnerpensioen op pensioendatum uit te ruilen wanneer hij of zij nog in leven is. Wellicht wil je een hoger ouderdomspensioen of heeft je partner zelf een goed pensioen opgebouwd. Je partner moet hier wel toestemming voor geven. Let wel op: heb je eenmaal gekozen voor uitruil dan kunnen we je keuze niet meer terugdraaien. Ook niet andersom.

 

Vraag uitruil partnerpensioen aan bij je ouderdomspensioen via Mijn Bouwpensioen

Tip 6: plan je pensioen samen met je partner

Je hebt verschillende keuzes wat betreft je pensioen. Wil je eerder stoppen met werken of juist langer doorgaan? Meer pensioen in het begin of juist later? Bekijk samen met je partner welke keuzes je hebt voor het plannen van je pensioen. Tenslotte tekent je partner ook altijd mee bij het aanvragen van pensioen.

Dit zijn onze 6 praktische tips om je partnerpensioen bij bpfBOUW goed te regelen. Sla deze pagina op onder jouw favorieten en deel deze tips met je partner. Ga samen goed voorbereid de toekomst in! 

Neem contact op bij vragen over het nabestaandenpensioen

Heb je nog vragen over het nabestaandenpensioen of over je pensioen in het algemeen? Neem dan via dit formulier contact op.Ook kunnen onze pensioenvoorlichters je helpen met vragen die je eventueel hebt.