• Contact

Trouwen of samenwonen

Lees op deze pagina of je jouw partner moet aanmelden bij ons wanneer je trouwt of gaat samenwonen. Het maakt verschil uit of je trouwt (of een partnerschap registreert) of samenwoont.

Je woont in Nederland en gaat samenwonen

Gaan jij en je partner officieel samenwonen? Gefeliciteerd! Denk er wel aan dat je je partner bij ons aanmeldt. Anders krijgt je partner geen partnerpensioen wanneer je overlijdt. Bouwt of bouwde jouw partner zelf ook pensioen op bij ons? Dan moet je partner jou ook aanmelden. Bouwt jouw partner ergens anders pensioen op? Denk er dan aan dat je partner jou ook daar aanmeldt.

Voorwaarden voor aanmelden van je partner

Om je partner aan te melden voor het partnerpensioen gelden de volgende voorwaarden:

  • Jullie hebben een door de notaris opgesteld samenlevingscontract.
  • Jullie zijn beiden minimaal 18 jaar.
  • Je partner en jij zijn niet:
    • ouder en kind
    • grootouder en kleinkind
    • schoonouder en schoondochter of schoonzoon
  • Je partner en jij wonen samen op 1 adres. Jullie staan bij de gemeente op dit adres ingeschreven.
  • In het samenlevingscontract staat dat jij en je partner in elkaars levensonderhoud voorzien.

Partner aanmelden

Voldoen jullie aan bovenstaande voorwaarden? Meld je partner dan aan voor het partnerpensioen door ons een kopie van jullie samenlevingscontract te sturen. Upload jullie contract in Mijn Bouwpensioen. Gebruik hiervoor Chrome, Firefox of Safari. Met een andere browser lukt dit niet. Je kunt je partner ook aanmelden via het contactformulier

Je AOW met een partner 

Als je een partner hebt, krijg je minder AOW dan als je alleen bent. Wanneer je partner ook AOW ontvangt, krijgen jullie samen wel meer dan een alleenstaande. Hoeveel AOW je precies krijgt, vind je op de website van de SVB

Uit elkaar gaan na samenwonen

Helaas blijft niet iedereen voor altijd bij elkaar. Als jullie officieel uit elkaar gaan, wordt het samenlevingscontract ontbonden. Je ex-partner heeft mogelijk recht op het partnerpensioen dat is opgebouwd tot de beëindiging van jullie relatie. Je ex-partner heeft geen recht op een deel van je ouderdomspensioen. 

Je trouwt én woont in Nederland

Dan hoef je niets te doen. Een huwelijk of partnerregistratie geeft de gemeente aan ons door. Je partner is dan automatisch aangemeld voor partnerpensioen wanneer je overlijdt.

Check in Mijn Bouwpensioen of je partner partnerpensioen krijgt.

Je AOW met een partner

Als je een partner hebt, krijg je minder AOW dan als je alleen bent. Wanneer je partner ook AOW ontvangt, krijgen jullie samen wel meer dan een alleenstaande. Hoeveel AOW je precies krijgt, vind je op de website van de SVB

Je maakt afspraken over je pensioen voor als je uit elkaar gaat

Helaas blijft niet iedereen voor altijd bij elkaar. Een scheiding (of ontbinding van de partnerregistratie) heeft gevolgen voor het ouderdomspensioen dat tijdens de huwelijksperiode is opgebouwd. Ook heeft je ex-partner na je overlijden recht op het tot einde relatie opgebouwde partnerpensioen. Dat heet het bijzonder partnerpensioen.  

Het is verstandig om in je huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden ook afspraken te maken over de verdeling van het ouderdomspensioen bij een eventuele scheiding. Als jullie geen aanspraak willen maken op elkaars bijzonder partnerpensioen moet dat apart worden benoemd. Hiermee voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan als jullie uit elkaar gaan. Lees wat je moet regelen bij scheiden.

Je woont in het buitenland en krijgt een (nieuwe) partner

Woon je in het buitenland? En ben je daar getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan? Stuur ons dan een kopie van je huwelijks- of partnerschapsakte via het contactformulier of per post. Op deze manier is je partner aangemeld voor partnerpensioen wanneer je overlijdt. Doe je dit niet, dan krijgt je partner geen partnerpensioen wanneer je overlijdt. Je ontvangt van ons een bevestiging zodra je partner in onze administratie is aangemeld. 

Let op! Overlijd je binnen een jaar na het huwelijk of partnerregistratie? Dan heeft je partner recht op het tot aan overlijden opgebouwde partnerpensioen. 

Je gaat opnieuw trouwen of een geregistreerd partnerschap aan met een nieuwe partner

Ga je opnieuw trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? In dit geval gelden dezelfde regels als voor een eerder huwelijk. De gemeente geeft het huwelijk of geregistreerd partnerschap aan ons door. Je nieuwe partner heeft meestal recht op het partnerpensioen dat is opgebouwd vanaf het moment van je eerdere scheiding. Ziet je ex-partner af van het recht op partnerpensioen? Dan heeft je nieuwe partner ook recht op dit partnerpensioen wanneer je overlijdt.

Je gaat opnieuw trouwen of een geregistreerd partnerschap aan met je ex-partner

Hierbij gelden dezelfde regels als bij het eerdere huwelijk. Je partner heeft ook nu weer recht op het partnerpensioen dat tijdens het partnerschap wordt opgebouwd. De gemeente geeft het huwelijk of geregistreerd partnerschap aan ons door. 

 

Verdeling ouderdomspensioen ongedaan maken

Als je opnieuw gaat trouwen met je ex-partner, kan je ervoor kiezen om de verdeling van het ouderdomspensioen ongedaan te maken. Dit verzoek moet zijn ondertekend door zowel jou als je partner. Vervolgens geef je het verzoek zelf aan ons door via het contactformulier of per post.  Het kost jullie €135,- om de verdeling ongedaan te maken. Jullie ontvangen beiden bericht, zodra de verdeling ongedaan gemaakt is. 

Je partner heeft mogelijk nog wel recht op het bijzonder partnerpensioen uit het vorige huwelijk. Het partnerpensioen dat je tijdens het nieuwe huwelijk of geregistreerd partnerschap opbouwt, wordt hier automatisch bij opgeteld. Hiervoor hoef je niets te doen. 

Als je de verdeling van het ouderdomspensioen ongedaan maakt,  komt het inkomen van jou of je partner mogelijk onder het sociaal minimum. Jullie kunnen dan misschien extra geld krijgen, bijvoorbeeld zorgtoeslag of huurtoeslag. Controleer zelf of jullie dit extra geld kunnen krijgen.

final-step-d9029deb46

Heb je vragen?

Neem voor meer informatie contact met ons op via 020 583 40 40. Je kunt ons natuurlijk ook mailen. Of stel je vraag via de chat. We helpen je graag!