Ouders hebben recht op ouderschapsverlof. Het ouderschapsverlof stimuleert ouders om als gezin meer tijd door te brengen. Daarnaast helpt ouderschapsverlof je om de taken voor de zorg en het huishouden onderling beter te verdelen. Als ouder heb je recht op 26 keer het aantal uren per week dat je werkt. Deze uren zijn afgesproken in je arbeidsovereenkomst. Er gelden voor het aanvragen van ouderschapsverlof regels.
Je kunt dit verlof volledig of gedeeltelijk opnemen. Bij gedeeltelijk verlof werk je 1 of 2 dagen minder.
Geen pensioenopbouw
Tijdens dit verlof bouw je geen pensioen op en krijg je geen salaris. Wel kan je 9 weken van het ouderschapsverlof een uitkering van het UWV krijgen. Je krijgt dan 70% van je dagloon. Die 9 weken moet je opnemen in het eerste levensjaar van je kind. De rest van het ouderschapsverlof mag je opnemen tot je kind 8 jaar is.
- Als je volledig ouderschapsverlof opneemt en niet meer werkt, dan bouw je geen pensioen op bij bpfBOUW.
- Je bent niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheidspensioen als je in die periode ziek wordt. Dat betekent dat je geen uitkering van bpfBOUW krijgt in de periode dat je arbeidsongeschikt bent.
- Je hebt geen recht op premievrije pensioenopbouw.
Gedeeltelijk ouderschapsverlof
Als je gedeeltelijk ouderschapsverlof opneemt, blijf je daarbij ook nog werken. Hiervoor geldt:
- Je bouwt minder pensioen op dan voordat je het ouderschapsverlof opnam. Want je bouwt wel pensioen op over het deel dat je nog werkt. Maar niet over het deel dat je ouderschapsverlof hebt.
- Je bent verzekerd als je in die periode ziek wordt. Maar je krijgt een lagere premievrije pensioenopbouw dan wanneer je ziek zou zijn geworden in de periode voordat je ouderschapsverlof opnam.
- Het partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidspensioen worden mogelijk lager.
Let op: word je tijdens je verlof ziek en werk je binnen de sector Afbouw of Bikudak? Dan heb je geen recht op arbeidsongeschiktheidspensioen.