Wil je een reis maken? Of meer met de kleinkinderen zijn? Wat je reden ook is, je bepaalt zelf of je eerder met pensioen gaat. Je wil dan wel zeker weten dat je straks nog genoeg geld hebt om rond te komen. En om de dingen te blijven doen waarvan je houdt. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten als je eerder met pensioen wil gaan.
Wil je weten of je eerder kunt stoppen met werken? In Mijn Bouwpensioen vind je de rekenhulp Overzicht & Inzicht. Je vult hier de gewenste pensioenleeftijd in. Je ziet dan welke maandelijkse uitkering je van bpfBOUW kunt verwachten.
Ook kun je een overzicht maken van je verwachte uitgaven als je met pensioen gaat. Denk aan woonlasten en kosten voor de boodschappen, een auto of reizen. Je ziet dan of de inkomsten en uitgaven op elkaar aansluiten. Zo weet je of eerder met pensioen gaan haalbaar is. Overzicht & Inzicht vind je in Mijn Bouwpensioen. Je logt in met je DigiD.
Let op! Soms kun je Overzicht & Inzicht niet gebruiken. Bijvoorbeeld als je arbeidsongeschiktheidspensioen ontvangt. Of als je al voor een deel met pensioen bent.
Wil je vóór je pensioenleeftijd van 67 jaar stoppen met werken, dan kun je je ouderdomspensioen eerder laten ingaan. Mits je pensioenopbouw niet onder de afkoopgrens (€ 613,52 bruto in 2025) ligt. Dit is het pensioen dat je via je werkgever hebt opgebouwd.
Eerder stoppen heeft effect op de hoogte van je maandelijkse pensioenuitkering: die wordt lager dan wanneer je tot 67 jaar doorwerkt.
Dat heeft 2 oorzaken:
Nog 2 zaken hebben effect op je inkomen. In de periode voor je 67e krijg je misschien nog geen AOW. Als je in of na 1958 geboren bent, komt dat op zijn vroegst vanaf je 67e. Dit verandert in 2028. Dan gaat de AOW-leeftijd omhoog naar 67 jaar en 3 maanden. Verder profiteer je in deze jaren nog niet van het lagere belastingtarief dat ingaat op je AOW-leeftijd. Op dat moment hoef je geen AOW-premie meer te betalen.
Als je arbeidsongeschikt bent, bouw je geen volledig pensioen op. De opbouw is dan maximaal 69% van de opbouw als je niet arbeidsongeschikt zou zijn. Voor dit deel betaal je geen premie. Het overige deel kun je zelf opbouwen. Dit heet vrijwillige voortzetting. Je voorkomt zo dat je straks minder pensioen krijgt. Lees hier meer over zelf pensioen opbouwen. Als je eerder met pensioen gaat, bouw je ook geen pensioen meer op.
Dit zijn rekenregels of kengetallen waarmee wij het pensioen berekenen bij het vervroegen, uitstellen of de keuzemogelijkheid hoog/laag op de ingangsdatum van het vervroegd ouderdomspensioen. Dit is nodig, omdat je dan afwijkt van de reglementaire pensioenleeftijd van 67 jaar.
De flexibiliseringsfactoren wijzigen ieder jaar op 1 januari. Volgens de regels hanteren we bij jouw pensioeningang de factoren die 6 maanden voorafgaand aan de ingangsdatum van jouw pensioen gelden. Dit doen we omdat de indicaties voor pensionering ongeveer 6 maanden voor de gewilde pensioeningangsdatum worden opgevraagd. Op deze manier voorkomen we dat jaarlijkse wijzigingen van de flexibiliseringsfactoren een impact hebben op de hoogte van jouw pensioenuitkering.
De flexibiliseringsfactoren van 1 januari 2024 gelden voor een pensioeningang van 1 juli 2024 tot en met 1 juni 2025.
Verschil in flexibiliseringsfactoren komt jaarlijks voor. Afhankelijk van de rente, kan dit positieve of negatieve effecten op de factoren hebben.
Eerder met pensioen gaan? Dat kan gevolgen hebben voor toeslagen, zoals huurtoeslag. En andere uitkeringen waarbij jouw inkomen meetelt. Dit hangt af van de hoogte van jouw pensioenbedrag en jouw persoonlijke situatie. Op de pagina sociaal minumum lees je hier meer over. Of bel met de BelastingTelefoon: 0800 0543 (gratis) voor vragen. Ook heb je mogelijk recht op ondersteuning van jouw gemeente. Vraag bij jouw gemeente na wat er in jouw situatie mogelijk is.
Je wil eerder stoppen met werken. Misschien kun je gebruik maken van de zwaarwerkregeling of zware beroepenregeling. Hiermee kun je maximaal 3 jaar voor je AOW-leeftijd stoppen met werken. De regeling loopt tot en met 31 december 2025.
Kijk voor meer informatie op jouw sector:
Bouw & infra: zwaarwerkregeling
Afbouw: zware beroepenregeling
BIKUDAK: zwaarwerkregeling
Timmer: zwaarwerkregeling
Werk je in de sector Bouw & Infra en kun je niet gebruik maken van de zwaarwerkregeling? Als je 55 of ouder bent, kun je ervoor kiezen 4 dagen te gaan werken. Lees meer op de website van Bouwend Nederland.
Werk je in de sector Afbouw en kun je niet gebruik maken van de zware beroepenregeling? Als je 57 of ouder bent, kun je ervoor kiezen minder te gaan werken. Lees meer op de website van MijnAfbouw.
We horen vaak dat pensioen aanvragen best een spannende stap is. En dat is niet gek! Daarom helpen we je graag op weg.
Pensioen is jouw inkomen voor later. Je kunt uit meerdere keuzes kiezen wanneer je met pensioen gaat. Langer doorwerken? Nu meer pensioen of juist later? Er is meer mogelijk dan je denkt. Klik op 1 van de keuzes om meer te lezen over de mogelijkheden. Bedenk of het bij jouw situatie past.
Wat betekenen de nieuwe regels voor pensioen voor jou? Het laatste nieuws, een tijdlijn en veelgestelde vragen. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief!