• Contact

Wat er gebeurt op 1 januari 2026

Het vernieuwde pensioen uitgelegd

Op 1 januari 2026 gaat bpfBOUW over op de nieuwe regels voor pensioen. We verdelen dan het geld over alle pensioenpotten. En je pensioen zetten we over naar het vernieuwde pensioen van bpfBOUW. 

Verdeling van het geld

Werkgevers- en werknemersorganisaties (sociale partners) maakten afspraken over de verdeling van het geld dat we 1 januari 2026 hebben. Wat je voor 1 januari 2026 bij bpfBOUW aan pensioen had, gaat over naar je pensioenpot. Daaruit betalen we straks je pensioen. Ook gaat een deel naar de buffer voor iedereen bij bpfBOUW. De afspraken van sociale partners vind je in het transitieplan op deze pagina

Je hoeft hiervoor zelf niets te doen. Wij begeleiden je stap voor stap naar je vernieuwde pensioen. En we laten je weten hoe we ervoor staan als we overgaan op de nieuwe regels. 

Hoe meer geld bpfBOUW heeft op 1 januari 2026, hoe meer we kunnen verdelen. Dit doen we op volgorde:
  1. Aanvulling van de buffer voor iedereen bij bpfBOUW (solidariteitsreserve).
  2. Vergoeding (compensatie) voor werknemers voor wie de overgang naar het vernieuwd pensioen minder gunstig is.
  3. Extra aanvulling van de buffer voor iedereen bij bpfBOUW (solidariteitsreserve)
  4. Extra vullen van de pensioenpotten van iedereen – hoe hoger de dekkingsgraad is, hoe meer we deze kunnen vullen.

Vullen van de buffer

De buffer mag maximaal 10% van al het geld dat we hebben bevatten. Vanaf 1 januari 2026 streven we ernaar dat deze reserve voor 3% tot 7% gevuld is. 

Zolang de buffer nog niet het maximum heeft bereikt, vullen we deze aan met een deel van de opbrengsten uit beleggingen en de inleg uit de pensioenpotten. Als de buffer vol is, verdelen we (een deel van) wat er overblijft eerlijk over de pensioenpotten van alle deelnemers.

Ben je rond de 50? Dan krijg je misschien een vergoeding

Bij de regels van nu gaat een deel van de inleg van jongeren naar ouderen. Dit komt omdat de inleg van jongeren langer wordt belegd en hierdoor meer oplevert dan de inleg van oudere deelnemers. Als iedereen een eigen pensioenpot heeft, kan dat niet meer. Vooral deelnemers van rond de 50 jaar hebben in hun jonge jaren wel meer betaald, maar krijgen daar straks niet meer pensioen voor terug. Daarom ontvangen zij een vergoeding (compensatie). 

We willen voorkomen dat sommige groepen werknemers nadeel hebben door de overgang naar het vernieuwde pensioen. Het gaat daarbij vooral om mensen van rond de 50 jaar. Hoeveel compensatie deze groepen ontvangen, hangt af van de dekkingsgraad. De dekkingsgraad geeft aan hoe financieel gezond een pensioenfonds is.

  • Bij een dekkingsgraad op 1 januari 2026 van minimaal 107,1% is er ruimte voor gedeeltelijk compensatie. 
  • Bij een dekkingsgraad vanaf 113,7% kunnen we de maximale compensatie geven. 

Meer over het vernieuwde pensioen

Op de hoogte blijven?

Ook via e-mail houden we je op de hoogte over de nieuwe regels voor pensioen. Ontvang je deze nog niet? Meld je dan nu aan.