• Contact

De veranderingen uitgelegd

Het vernieuwde pensioen voor (ex-)werknemers

BpfBOUW gaat 1 januari 2026 over naar de nieuwe regels voor pensioen. Hier lees je meer over de belangrijkste veranderingen in het vernieuwd pensioen.

Inleg voor je pensioen

Nu is afgesproken hoe hoog je pensioen uiteindelijk wordt. Vanaf 2026 gaan de nieuwe regels in en verandert dit. Ben je werknemer? Dan spreken we af hoeveel geld je samen met je werkgever inlegt voor je pensioen. Dit heet een premieregeling. 

Afspraken over inleg

Elke maand leggen jij en je werkgever geld in voor je pensioen. Hoeveel dit is kun je op je loonstrook zien. Ook de resultaten van de beleggingen komen in je pensioenpot. Zo zorgen we ervoor dat je pensioenpot kan groeien. Je kunt straks ieder moment zien hoeveel er in je pensioenpot zit. En hoeveel we verwachten dat je straks elke maand ontvangt als je met pensioen bent.

Je krijgt een pensioenpot

In het vernieuwde pensioen krijg je een pensioenpot. Je kunt altijd zien hoeveel geld er in je pensioenpot zit. Je ziet ook wat je verwachte pensioen per maand is. We betalen je pensioen straks elke maand uit je pensioenpot, zo lang je leeft. 

Pensioenpot

In je pensioenpot zit het totaal van:
 

  • je pensioen dat je had tot 1 januari 2026; dat gaat mee naar het vernieuwde pensioen
  • het geld dat je samen met je werkgever inlegt. Dit is een percentage van je ‘pensioengevend salaris’ (dictionary: pensioengevend salaris)
  • de resultaten van de beleggingen.

Bij de regels van nu gaat een deel van de inleg van jongeren naar ouderen. Vanaf 2026 heeft iedereen een eigen pensioenpot en kan dat niet meer. Vooral deelnemers van rond de 50 jaar hebben in hun jonge jaren wel meer betaald, maar krijgen daar straks niet meer pensioen voor terug. Daarom ontvangen zij hiervoor een vergoeding in hun pensioenpot (compensatie). 

Lees meer over compensatie.

Pensioen beweegt mee met de beleggingen

Net als nu beleggen we. Dat doen we voor alle pensioenpotten samen. Hierdoor beweegt je pensioenpot mee met de resultaten van de beleggingen.

In deze video zie je hoe je pensioenpot meebeweegt met de beleggingen.

Pensioen beweeg mee met beleggingen

Om een goed pensioen nu én in de toekomst mogelijk te maken, beleggen we het geld uit alle pensioenpotten. 

Bij beleggen hoort ook het nemen van risico. Meestal zorgt het nemen van risico voor een hogere opbrengst (ook wel: rendement). Door meer risico’s te nemen met beleggen, kunnen we over een langere tijd je pensioenpot laten groeien. Jouw pensioenpot gaat dan wel meer omhoog en omlaag. Met minder risico beweegt je pensioenpot minder. Maar het pensioen dat je later krijgt, kan hierdoor wel lager zijn. 

Voor jongeren nemen we meer risico. Dat levert in goede tijden namelijk meer op. Maar je pensioenpot kan ook dalen als het tegenzit. Als je nog jong bent is zo’n tegenvaller goed op te vangen. Want er zullen ook nog heel wat jaren komen dat het goed gaat. En je blijft samen met je werkgever geld inleggen voor jouw pensioen in die tijd. Als je ouder wordt, dan wordt dat natuurlijk anders. Je wilt dan meer zekerheid over het pensioen dat je per maand kunt verwachten. Daarom verlagen we dan het risico van beleggen. 

Minimaal 1 keer in de 5 jaar onderzoeken we hoeveel risico jij bereid bent te nemen met je pensioen. En hoeveel zekerheid je wilt. De resultaten nemen we mee in de manier waarop we beleggen en hoeveel risico we daarbij nemen. Daar heb je dus inspraak in.

Buffer voor iedereen bij bpfBOUW

BpfBOUW zet geld opzij in een buffer voor iedereen bij ons fonds (ook wel: solidariteitsreserve). Deze houdt jouw pensioen zo stabiel mogelijk. 

Buffer voor ons samen

Een deel van de resultaten van de beleggingen zetten we opzij in een gezamenlijke buffer . Deze buffer werkt als een soort spaarpot. Als het goed gaat met de economie en de beleggingen stoppen we hier geld in. En als het slecht gaat, halen we hier geld uit. Daarmee vullen we jouw pensioenpot aan. Ook spreiden we de resultaten van de beleggingen over 3 jaar.

Met de buffer nemen we goede maatregelen om jouw pensioen zo stabiel mogelijk te houden. Als je al pensioen krijgt kan het nodig zijn om dit in slechte tijden te verlagen, net als nu. We nemen goede maatregelen om dat te voorkomen.  Zit het zo tegen dat er niet meer genoeg in de buffer zit? Dan verlagen we de pensioenen . Dit zou dan zeer waarschijnlijk ook bij de huidige regels voor pensioen het geval zijn.

Pensioen voor je partner en kinderen

Ook in het vernieuwde pensioen is er iets geregeld voor je nabestaanden: het partner en -wezenpensioen. 

Pensioen voor je partner en kinderen

Er is wel een belangrijk verschil met nu: 
 

  • Bij regels van nu bouw je pensioen op voor je partner en kinderen. Dit betekent dat dit pensioen blijft staan, ook als je niet meer in de bouw werkt. Je partner en kinderen ontvangen dit pensioen als jij overlijdt. Ook als er geen geld meer wordt ingelegd voor je pensioen, bijvoorbeeld omdat je uit dienst gaat.
  • In het vernieuwde pensioen vanaf 2026 is er alleen partner- en wezenpensioen geregeld zolang er geld wordt ingelegd voor je pensioen.

Veelgestelde vragen over de veranderingen

Nee. Je krijgt pensioen zo lang je leeft. Dat komt doordat we samen pensioen opbouwen. We delen het risico dat we langer of korter leven samen. Dat is nu ook al zo. 

Je kunt dit geld niet opnemen en ergens anders voor gebruiken, want het is echt bedoeld voor jouw pensioen. 

Bij bpfBOUW krijg je je hele leven lang pensioen. Al word je 120. 

Doe je mee met het onderzoek naar de bereidheid om risico te nemen en hoeveel zekerheid je wilt? Dan kun je wel jouw mening geven over hoe we beleggen. We doen het onderzoek 1 keer in de 5 jaar.

Nee, je hoeft zelf geen keuzes te maken voor je beleggingen. BpfBOUW belegt het geld voor alle pensioenpotten samen.

Meer over het vernieuwde pensioen

Op de hoogte blijven?

Ook via e-mail houden we je op de hoogte over de nieuwe regels voor pensioen. Ontvang je deze nog niet? Meld je dan nu aan.