• Contact

Regelgeving

Bouwvakker strijkt cement glad

Laatst gewijzigd op 18 december 2024

Sinds 2021 geldt een nieuwe Europese informatieverordening, beter bekend als de Sustainable Finance Disclosure Regulation of ‘SFDR’. Deze verordening geldt voor financiële marktpartijen, zoals pensioenfondsen en vermogensbeheerders. Dus ook voor bpfBOUW.

Volgens de SFDR moeten we informatie verschaffen over duurzaamheid en onze beleggingen. Wij willen graag transparant zijn over ons verantwoord beleggen beleid. Een goed pensioen bieden en duurzaam wonen, werken en leven: dat is waar wij als pensioenfonds voor de Nederlandse bouwsector voor staan.

SFDR en Taxonomieverordening

De SFDR verplicht bpfBOUW om op verschillende manieren informatie openbaar te maken. Op deze website leggen we uit hoe wij duurzaamheidsrisico’s integreren in ons beleggingsbeleid en beleggingsbeslissingen. Dit betekent dat we kijken naar mogelijke negatieve effecten van duurzaamheidsrisico’s op beleggingen. We geven informatie over hoe wij bij het nemen van beleggingsbeslissingen kijken naar de invloed van beleggingen op duurzaamheidsfactoren, zoals milieu, mens en goed ondernemingsbestuur. Daarnaast leggen we uit welke rol duurzaamheid speelt in ons beloningsbeleid. Ook geven we aan in hoeverre onze pensioenregelingen duurzaam zijn.

De pensioenregeling van bpfBOUW promoot ecologische of sociale kenmerken, maar heeft niet duurzame beleggingen tot doel in de zin van de SFDR. Er bestaat geen doelstelling om duurzame beleggingen te doen. BpfBOUW zal met ingang van referentieperiode 2023, rapporteren over ecologische duurzame activiteiten in de zin van de Taxonomieverordening.

Hieronder lees je de SFDR-informatie van bpfBOUW.

Hieronder vindt u de samenvatting van bpfBOUW’s beleid inzake de integratie van duurzaamheidsrisico's in onze beleggingsbeslissingsprocedure. Op basis van dit beleid integreren we duurzaamheidsrisico’s op eenzelfde wijze voor onze twee pensioenregelingen. De onderstaande uitleg, inclusief het document waar naar wordt verwezen, moet gelezen worden als precontractuele informatie.

We richten ons op beleggingen waarvan we op lange termijn een aantrekkelijk rendement verwachten. Een rendement dat volgens ons het risico dat bij beleggen hoort waard is. Het bestuur van bpfBOUW beoordeelt hoeveel risico passend is voor het fonds. Het gaat om het nemen van verantwoorde en afgewogen risico’s. We vinden dat voor de beleggingsportefeuille duurzaamheidsrisico’s adequaat beheerst moeten worden.

BpfBOUW definieert de SFDR duurzaamheidsrisico’s als “outside-in” duurzaamheidsrisico’s. In tegenstelling tot inside-out duurzaamheidsrisico’s met een eventuele negatieve impact voor samenleving en milieu. Ook die zijn onderdeel van het integraal risicomanagementbeleid en nemen we mee in het beleggingsbeleid.

Wij verwachten dat aandacht hebben voor zowel duurzaamheidsfactoren als duurzaamheidsrisico’s ons beter in staat stelt om waarde te creëren op de lange termijn. Het beoordelen van de effecten van duurzaamheidsrisico’s op het rendement is complex. Er is vaak nog onvoldoende informatie beschikbaar om de financiële impact van duurzaamheidsrisico’s te bepalen. BpfBOUW verwacht dat de effecten op de beleggingen vooral merkbaar zijn op de langere termijn.

Let wel, zowel duurzame als niet-duurzame beleggingen zijn potentieel blootgesteld aan duurzaamheidsrisico’s.

In het 'SRI statement' gaan we nader in op ons beleid, de definitie van duurzaamheidsrisico’s, welke duurzaamheidsrisico’s belangrijk zijn, hoe we de impact van duurzaamheidsrisico’s beoordelen en monitoren en hoe we deze integreren in onze beleggingsbeslissingen.

 

De SFDR definieert duurzaamheidsfactoren als “ecologische, sociale en werkgelegenheidszaken, eerbiediging van de mensenrechten, en bestrijding van corruptie en van omkoping”.

Wij vinden het belangrijk dat de vermogensbeheerders APG en Bouwinvest bij het nemen van beleggingsbeslissingen niet alleen naar financiële informatie kijken, maar ook naar duurzaamheidsfactoren, zoals aspecten op het gebied van milieu, mens en goed ondernemingsbestuur. Goed bestuur gaat onder andere over toezicht, verantwoording en medezeggenschap. Ook verwachten wij van hen dat ze als verantwoord vermogensbeheerder invloed uitoefenen op de ondernemingen waarin we beleggen. Dit om hun financiële prestaties op de middellange tot lange termijn te verbeteren én om ze aan te sporen duurzamer en verantwoorder te werk te gaan.

Wij hebben een beleid voor Verantwoord Beleggen. Wij willen dat onze deelnemers na hun pensionering een goed inkomen hebben en in een prettig leefbare wereld van dat inkomen kunnen genieten. Hier kan je ons Verantwoord Beleggen beleid lezen.

BpfBOUW onderschrijft de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen en de United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights (UNGP’s). Als onderdeel hiervan monitoren we eventuele negatieve impact van onze beleggingen voor de samenleving en het milieu. Hier lichten we toe hoe we de zorgvuldige uitvoering (due diligence) van de OESO-regels hebben ingericht om eventuele misstanden te voorkomen, aan te pakken of te stimuleren dat herstel en verhaal wordt geboden.

Wij hebben een verklaring omtrent ongunstige effecten over 2023 opgesteld. In deze verklaring rapporteren wij over hoe wij de belangrijkste ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren meenemen. Voordat wij beleggingsbeslissingen nemen, kijken wij namelijk actief naar de negatieve effecten op de volgende factoren: milieu, sociaal, werknemer, mensenrechten, corruptiebestrijding en anti-omkoping.

Voor bpfBOUW zijn goede en gekwalificeerde bestuurders erg belangrijk. We willen dat de beste bestuurders bij ons komen werken en bij ons blijven. Dit geldt ook voor onze leden van het Verantwoordingsorgaan, de Raad van Toezicht en onze adviseurs en medewerkers. Daarom geven we deze mensen een gepaste vergoeding. Hoe hoog deze vergoeding is, staat in ons beloningsbeleid.

In ons beloningsbeleid spelen duurzaamheidsrisico’s geen specifieke rol. Wel is ons beloningsbeleid erop gericht om onzorgvuldig handelen niet uit te lokken. Dat zie je ook terug in ons beloningsbeleid: we delen geen bonussen uit en hebben alleen vaste vergoedingen. Daarmee halen we de prikkel weg tot het nemen van duurzaamheidsrisico’s.

Hier vind je de samenvatting van ons beloningsbeleid.

Onze pensioenregeling promoot ecologische of sociale kenmerken, maar heeft niet duurzame beleggingen in de zin van de SFDR tot doel.

In het kader van de SFDR beoordelen wij of ondernemingen waarin wij beleggen, handelen volgens praktijken op het gebied van goed bestuur. Zie voor meer informatie ons beoordelingsbeleid.

Duurzaamheidsinformatie

Volgens de SFDR moeten producten die ecologische of sociale kenmerken promoten op de website bepaalde duurzaamheidsinformatie verschaffen. Dit betekent dat wij volgens voorgeschreven formats deelnemers moeten informeren over de ecologische en sociale kenmerken van de pensioenregelingen en over andere aanvullende informatie. Daarom publiceren wij op deze website onderstaande informatie in afzonderlijke versies voor de pensioenregelingen van bpfBOUW.

OmschrijvingPensioenregeling
Rubrieken productinformatie
bij het promoten van
ecologische of sociale
kenmerken

Samenvatting productinformatie
bij het promoten van ecologische
of sociale kenmerken (Nederlands- en Engelstalig)

Duurzaamheidsinformatie bpfBOUW pensioenregeling

 

 

Samenvatting productinformatie bpfBOUW Pensioenregeling

 

Precontractuele informatie volgens
wettelijk voorgeschreven
bijlage
Precontractuele informatie bpfBOUW Pensioenregeling
Periodieke rapportage
volgens wettelijk voorgeschreven
bijlage
Periodieke rapportage 2023 bpfBOUW Pensioenregeling

 

OmschrijvingAanvullende pensioenregeling BeterExcedent
Rubrieken productinformatie
bij het promoten van
ecologische of sociale
kenmerken

Samenvatting productinformatie
bij het promoten van ecologische
of sociale kenmerken (Nederlands- en Engelstalig)
Duurzaamheidsinformatie bpfBOUW BeterExcedent regeling




Samenvatting productinformatie bpfBOUW BeterExcedent regeling


Precontractuele informatie volgens
wettelijk voorgeschreven
bijlage
Precontractuele informatie bpfBOUW BeterExcedent
Periodieke rapportage
volgens wettelijk voorgeschreven
bijlage
Periodieke rapportage 2023 bpfBOUW BeterExcedent