Waarom stopt bpfBOUW met de BeterExcedentregeling?

BpfBOUW heeft de afgelopen periode onderzocht of een aangepaste pensioenregeling BeterExcedent mogelijk was die wel uitvoerbaar zou zijn onder de Wet toekomst pensioenen (Wtp) door onze pensioenuitvoeringsorganisatie. Helaas is de conclusie dat dit niet haalbaar is. Daarom stoppen wij met de BeterExcedentregeling (BEx-regeling) per 1 januari 2025. En is bpfBOUW genoodzaakt alle BeterExcedent-uitvoeringsovereenkomsten op te zeggen. 

Op deze pagina, die wij regelmatig aanvullen, staat meer uitleg en antwoord op vragen. 

Hoe is bpfBOUW tot het beëindigingsbesluit gekomen?

Dit is niet mogelijk omdat er vanuit de nieuwe Pensioenwet (Wtp) vereist wordt dat de vermogens van de basisregeling en de BEx-regeling gescheiden beheerd dienen te worden. Dit is helaas per 1 januari 2026 niet uitvoerbaar voor ons als fonds met collectieve beleggingen. Helaas kunnen wij daarom niet anders dan de BEx-regeling beëindigen.

Wij hebben heel lang gezocht naar mogelijkheden om alsnog een excedent-regeling aan te bieden onder de nieuwe Pensioenwet. Helaas bleek dat uiteindelijk toch niet mogelijk zijn, waardoor wij het besluit tot beëindiging hebben moeten nemen. Het besluit is pas zeer recent genomen en zo snel mogelijk daarna zijn de werkgevers geïnformeerd. We bieden werkgevers de mogelijkheid om de einddatum te verzetten naar 1 juli 2025 (tenzij dit al de einddatum is) zodat werkgevers waar nodig extra tijd hebben om te zoeken naar een alternatief.

De nieuwe pensioenwet (Wtp) is per 1 juli 2023 ingegaan. De beoogde invaardatum voor bpfBOUW is 1 januari 2026. Voor bpfBOUW is het geen optie om de transitie uit te stellen. Al onze transitiedoelstellingen zijn ingericht op 1 januari 2026.

BpfBOUW mag zelf geen verzekeringsvormen aanbieden. Het is aan de werkgevers om te zoeken naar een alternatief, eventueel met ondersteuning van een Wft-pensioenadviseur. 

Dat weten wij niet. Bouwend Nederland is wel op de hoogte van ons besluit, maar wij kunnen niet aangeven welke rol Bouwend Nederland eventueel zal of kan spelen voor haar leden op dit terrein.

Over het verhogen van het maximum pensioengevend loon – als onderdeel van de basis pensioenregeling – gaan de sociale partners, zowel voor wat betreft een collectieve verhoging als een verhoging op individueel werkgeversniveau. Zij beslissen hierover.

De basisregeling is een verplicht gestelde regeling. Sociale partners hebben in het verleden besloten dat er een maximum pensioengevend loon van toepassing is. Het is niet aan het bestuur van bpfBOUW om dit maximum pensioengevend loon aan te passen. Dit is in eerste instantie een besluit van de sociale partners. Mochten sociale partners daartoe besluiten, dan zal dit vervolgens moeten worden voorgelegd aan bpfBOUW zodat het fonds kan bekijken of dit kan worden uitgevoerd.

Ook in de toekomstige pensioenregeling van bpfBOUW onder de Wet toekomst pensioenen (Wtp) zal er sprake zijn van een maximum pensioengevend loon in de basisregeling.

Wat betekent het stopzetten van de BeterExcedent regeling voor werkgevers?

Na de overgang naar de Wtp is de BEx-regeling in de huidige vorm niet meer toegestaan. BpfBOUW heeft heel lang gezocht naar een zodanige aanpassing dat alsnog een excedentregeling aangeboden zou kunnen worden c.q. de BEx-regeling in een aangepaste vorm voortgezet zou kunnen worden. Helaas heeft bpfBOUW uiteindelijk moeten vaststellen dat dit niet tot de mogelijkheden behoort. Een combinatie met de basisregeling bleek niet mogelijk en een aparte flexibele premieregeling naast de basisregeling bleek binnen de context van de uitvoeringsorganisatie niet uitvoerbaar per 1 januari 2026. Daarnaast zijn de redenen waarom we destijds met de BEx-regeling zijn gestart, i.e. zelfde beleggingsbeleid als onder de basisregeling en het periodiek kunnen inkopen in de basisregeling niet mogelijk onder de Wtp. 

Je kunt in een aantal stappen het vervolg voor jouw organisatie en jouw werknemers bepalen. 

  1. Je ontvangt  na 5 juli 2024 een aanvullende brief van bpfBOUW, waarin bpfBOUW nader ingaat op de vervolgstappen en mogelijke keuzes die door u gemaakt kunnen worden.
  2. Wij adviseren om een onafhankelijke pensioenadviseur te benaderen die samen met jou als werkgever kan beoordelen of het wenselijk is een aanvullende regeling (die al voldoet aan de Wtp) af te sluiten voor uw werknemers vanaf 1 januari 2025 bij een andere, nieuwe pensioenuitvoerder. 
  3. Ga in gesprek met de (centrale) ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging van uw onderneming. Wijs hen op het besluit van bpfBOUW. Heeft uw organisatie een ondernemingsraad (OR)? Dan moet de OR volgens de Wet op de ondernemingsraden instemmen met het wel of niet aangaan van een nieuwe aanvullende pensioenregeling. Er is immers een pensioentoezegging aan jouw werknemers gedaan en deze pensioentoezegging dient tijdig aangepast te worden.
  4.  Ga ook in gesprek met werknemers die gebruikmaken van de BEx-regeling. Leg hen het besluit van bpfBOUW uit. Met die werknemers zijn er arbeidsvoorwaardelijke afspraken gemaakt. De komende maanden komt meer informatie beschikbaar over dit onderwerp op de website van bpfBOUW. 
  5. Wijs jouw BEx-deelnemers op de huidige voorwaarden van de BEx-regeling in het reglement.  En geef aan dat zij ook keuzes hebben onder het huidige contract. 

 

Wat betekent het voor jouw werknemers?

Werknemers die deelnemen aan de Bex-regeling ontvangen uiterlijk 1 oktober een brief van bpfBOUW. Daarin geven wij een toelichting op ons besluit, wat de vervolgstappen zijn en welke mogelijkheden de werkgever en werknemer hebben (plus eventuele voorwaarden). Bekijk een blanco voorbeeld van de brief aan werknemers. 

Je deelt jouw werknemers die deelnemen aan de BEx-regeling mede dat de BEx-regeling beëindigd wordt.  Als werkgever beraad jij je op een mogelijke toekomstige regeling in overleg met de gremia die wettelijk relevant zijn. 

De werknemers zien de informatie in Mijn Bouwpensioen zolang de regeling nog actief is bij de werkgever.  En dus premie ingelegd wordt.

Het uitgangspunt volgens het pensioenreglement van bpfBOUW is dat de opgebouwde pensioenkapitalen van de deelnemers zullen worden omgezet in een extra ouderdoms- en partnerpensioenaanspraak in de basisregeling van bpfBOUW. 

Uitgangspunt: we verhogen bij de beëindiging het ouderdoms- en partnerpensioen in de basispensioenregeling met het opgebouwde pensioenkapitaal in de BEx-regeling. 

Als je kiest voor een nieuwe aanvullende pensioenregeling en daarbij kiest voor een collectieve waardeoverdracht naar een verzekeraar of PPI, wordt het opgebouwde kapitaal op de einddatum overgedragen naar deze nieuwe pensioenuitvoerder. 

Uitgangspunt: we verhogen bij de beëindiging het ouderdoms- en partnerpensioen in de basispensioenregeling met het opgebouwde pensioenkapitaal in de BEx-regeling.

Ja. Het uitgangspunt volgens het pensioenreglement van bpfBOUW is dat de opgebouwde pensioenkapitalen van de deelnemers zullen worden omgezet in een extra ouderdoms- en partnerpensioenaanspraak in de basispensioenregeling van bpfBOUW.

Bij het omzetten van het opgebouwde BEx-kapitaal wordt het kapitaal eerst omgezet in de huidige basispensioenregeling van bpfBOUW. Vervolgens wordt per 1 januari 2026 deze extra pensioenaanspraak met het overige opgebouwde pensioen van de huidige basispensioenregeling omgezet naar de nieuwe pensioenregeling van bpfBOUW: een solidaire premieregeling.

Het pensioenkapitaal wordt conform de afspraken die vastgelegd zijn in het pensioenreglement op de einddatum vastgesteld. Dit geldt zowel voor een einddatum van 31 december 2024 als de (verlengde) einddatum van 30 juni 2025. Of de einddatum die ligt tussen 31 december 2024 en 30 juni 2025 volgens de uitvoeringsovereenkomst van jouw organisatie. 

Per de einddatum dient de werkgever zorg te dragen dat de pensioentoezegging van de excedentregeling bij een andere pensioenuitvoerder is ondergebracht. Hoeveel jaren sommige werknemers dan nog moeten werken is niet relevant.  

Ja, nieuwe werknemers die alsnog in de BEx-regeling vallen, gaan deelnemen tot aan het einde van de uitvoeringsovereenkomst met bpfBOUW. Als een nieuwe werknemer voldoet aan de voorwaarden van de BEx-regeling dan moet hij deelnemen. Ook al is het maar voor een paar maanden of zelfs 1 maand tot de einddatum van de BEx-regeling. Aanmeldingen van nieuwe werknemers verlopen tot de einddatum van de uitvoeringsovereenkomst met bpfBOUW op de reguliere wijze. 

Als werkgever heb je een pensioentoezegging gedaan aan werknemers. In algemene zin geldt dat een pensioentoezegging niet eenzijdig kan worden beëindigd. Werkgevers dienen daarnaast ook te kijken of er een ondernemingsraad is of een personeelsvertegenwoordiging aangezien zij ook betrokken dienen te worden bij een alternatieve regeling. 

Ja, een werknemer kan bezwaar maken tegen de collectieve waardeoverdracht. In dat geval gaat het opgebouwde pensioenkapitaal niet mee naar de nieuwe pensioenuitvoerder en is het uitgangspunt dat het ouderdoms- en partnerpensioen in de basisregeling van bpfBOUW wordt verhoogd.    

 

Dit initiatief ligt bij de werkgever. Een collectieve waardeoverdracht is geen verplichting voor de werkgever. Een werknemer kan dit niet aanvragen bij een nieuwe uitvoerder. Een werknemer kan wel beslissen individeel niet mee te gaan in een collectieve waardeoverdracht. 

De regels voor het wisselen tussen de Pensioeninkoopvariant en de Beleggingsvariant in de BEx-regeling zijn ongewijzigd. Dit betekent dat een werknemer tot de einddatum van de overeenkomst  1 keer per kalenderjaar zijn keuze kan wijzigen. Een aanvraag tot wijziging geldt altijd naar de toekomst toe. Een keuzewijziging naar het verleden is niet mogelijk. De keuzewijziging vraagt een werknemer aan via excedent@bpfbouw.nl. De aanvraag gaat in op de 1e dag van de maand volgend op de maand waarin wij de aanvraag ontvangen. 

Wil een werknemer binnen de beleggingsvariant van keuze veranderen van stabiel naar variabel of van variabel naar stabiel? Deze aanvraag gaat in op de 1e dag van de maand van het eerstvolgende kwartaal, nadat we de aanvraag hebben ontvangen.

Nieuwe aanvullende pensioenregeling afsluiten

BpfBOUW kan niet bepalen of collectieve waardeoverdracht van alle opgebouwde pensioenkapitalen in de BEx-regeling in 1 keer overdragen verstandig is. Je kunt ook de opgebouwde rechten omzetten naar verhoogde aanspraken van jouw werknemers in de basisregeling. Je kiest zelf of jouw organisatie een nieuwe, aanvullende pensioenregeling bij een andere, nieuwe pensioenuitvoerder gaat onderbrengen.

Een collectieve waardeoverdracht (CWO) brengt de nodige werkzaamheden met zich mee voor jou als werkgever. Alle deelnemers dienen individueel akkoord te gaan met een CWO. Indien werknemers niet akkoord gaan, dient voor deze werknemer een aparte oplossing bedacht te worden. Individuele aanspraken kunnen niet worden voortgezet binnen de BEx-regeling.

Dit kan bpfBOUW niet voor jou bepalen. Laat je hierin bijstaan door een onafhankelijke pensioenadviseur.

Nee. Verzekeraars of een premiepensioeninstelling (PPI) mogen geen nieuwe pensioenovereenkomst meer aanbieden met een progressieve staffel onder de nieuwe pensioenwet. Het moet dan dus een vaste leeftijdsonfhankelijke vlakke premie worden. Mogelijk zal de werkgever ook moeten compenseren voor sommige groepen werknemers. Dit hangt af van de vormgeving van de nieuwe pensioenregeling en de afspraken met de werknemers. Een onafhankelijk pensioenadviseur kan je hierover adviseren.

BpfBOUW kan niet als coördinerende of adviserende partij optreden. Op dit moment is een dergelijk alternatief ook niet bekend bij ons. 

Nee. Inkoop in de basisregeling van bpfBOUW is onderdeel van het pensioenreglement van bpfBOUW. Hiervoor is geen afstemming met DNB nodig. Dit is wel het geval bij een collectieve waardeoverdracht (CWO). 

Ja. Als kapitaal overgedragen wordt naar een pensioenverzekeraar of  PPI dan is er sprake van een collectieve waardeoverdracht (CWO). Daarvoor moet toestemming aan DNB gevraagd worden. 

Na een verzoek voor collectieve waardeoverdracht (CWO) wordt de procedure voor waardeoverdrachten bij DNB gevolgd waarbij wordt vastgesteld welke kapitalen overgedragen worden. 

Nee. EenCWO is alleen mogelijk op initiatief van de werkgever. Een individuele werknemer kan vervolgens wel kiezen niet in te stemmen met de CWO van zijn of haar opgebouwde pensioenkapitaal.

Stel: van ouw 10 werknemers die binnen de BEx-pensioenregeling vallen, stemt 1 werknemer niet in met de collectieve waardeoverdracht. Dan geldt voor 9 werknemers wel de collectieve waardeoverdracht. En moet voor de ene werknemer die niet instemt een andere oplossing komen om te komen tot een tijdige afwikkeling van alle pensioenkapitalen in de BEx-pensioenregeling. 

U kunt, indien u een verlenging wilt, uw aanvraag voor verlenging van de uitvoering van de BEx-regeling indienen bij bpfBOUW tot 1 september 2024. De einddatum wordt dan 1 juli 2025. De regeling loopt dan door tot en met 30 juni 2025.

Wenst u als werkgever op voorhand een afwijkende einddatum? Dan vragen wij u hierover met uw relatiemanager contact op te nemen om de mogelijkheden te bespreken. 

Het bestuur van bpfBOUW kan en mag hierover niet adviseren. We bieden de optie voor het verzetten van de einddatum om werkgevers een langere tijd de mogelijkheid te geven om een alternatieve excedent-pensioenregeling op te zetten. Het zal per werkgever verschillen in hoeverre behoefte aan is aan verlenging. 

Nee, bpfBOUW zal verlengingsverzoeken zonder nadere voorwaarden honoreren. De enige uitzondering is als de einddatum in jouw uitvoeringsovereenkomst met bpfBOUW al loopt tot 1 juli 2025. Een verdere verlenging na 1 juli 2025 is niet mogelijk.

De werkgevers worden zoveel mogelijk binnen de wettelijke mogelijkheden door bpfBOUW ondersteund. In eerste instantie is de relatiemanager uw aanspreekpunt. Voor communicatie en informatie naar werknemers kan je de antwoorden in deze Q&A gebruiken.  Of je kijkt bij de veelgestelde vragen voor antwoord op vragen van werknemers. Vragen kunt u ook stellen aan onze Werkgeversdesk via 020 583 80 80 of werkgevers@bpfbouw.nl

Aanleveren premie

Nee, je blijft als werkgever premie aanleveren tot en met de vastgestelde einddatum van uw specifieke BEx-regeling. Na de einddatum kan je geen premie meer aanleveren voor jouw werknemers, die deelnemen aan de BEx-regeling.

Belangrijk: Informeer tijdig de HR/salarisafdeling en/of salarisadministratiekantoor over deze beëindiging.

Let op: dit geldt alleen voor de premie-aanlevering van de BEx-regeling (BEXC). Alle andere loon- en premie-aanleveringen voor de basisregeling en overige regelingen gaan als gebruikelijk door. 

De uitvoeringsovereenkomst kan dan eindigen op de laatste dag van de laatste 4-weekse loonperiode. Die dag geldt dan als einddatum van de BeterExcedent-uitvoeringsovereenkomst. In 2024 is de laatste aanleverdatum voor zowel maandelijkse als 4-wekelijkse verloning 31 december 2024. 

Ja. De gehele BEx-regeling, inclusief de premiebetaling, blijft doorlopen tot de (nieuwe) einddatum. 

 

Wat is de rol van een ondernemingsraad?

De werkgever heeft zijn werknemers met de BEx-regeling bij bpfBOUW een pensioentoezegging gedaan. Deze pensioentoezegging is vastgelegd in een pensioenovereenkomst. Een ondernemingsraad heeft op grond van de Wet op ondernemingsraden verschillende bevoegdheden rondom het onderwerp pensioen. 

Een belangrijk recht voor een ondernemingsraad is het instemmingsrecht bij een voorgenomen besluit tot vaststelling, wijziging of intrekking van de pensioenovereenkomst (tenzij dit onderwerp inhoudelijk is geregeld in een cao). Dit zal ook de nieuwe excedent-pensioenregeling betreffen.  

Is er geen ondernemingsraad maar wel een personeelsvertegenwoordiging ('PVT') dan is de situatie iets anders. Een PVT heeft geen instemmingsrecht. Wel heeft een PVT een (beperkt) adviesrecht voor een belangrijke verandering van arbeidsvoorwaarden voor tenminste 25% van de werknemers. Indien de drempel van 25% zal worden gehaald voor de BEx-regeling, dient de PVT aldus in ieder geval dit proces te worden betrokken. Het is belangrijk om ook met de personeelsvertegenwoordiging in gesprek te gaan. 

Naast het overleg met de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging zal de werkgever ook in overleg met individuele werknemers moeten gaan over de wijzigingen. Hoofdregel is dat werknemers instemming moeten geven voor een wijziging in de arbeidsvoorwaarden. Instemming van de ondernemingsraad bindt niet automatisch de individuele werknemers. In bepaalde gevallen kan een werkgever ook eenzijdig een wijziging in een arbeidsvoorwaarden doorvoeren. Het proces rondom wijzigingen van de pensioenregeling zal maatwerk betreffen per werkgever. Neem waar nodig contact op met jouw (bedrijfs)jurist. 

Laat je hierin bijstaan door een onafhankelijk financieel adviseur. Deze kan je hierbij het beste begeleiden.