Bij de nieuwe regels verandert er alleen iets als je werknemer samenwoont. Net als nu is het dan belangrijk dat je werknemer zijn/haar partner aanmeldt bij bpfBOUW. Maar je werknemer hoeft hiervoor geen samenlevingscontract meer te hebben. Je werknemer hoeft alleen aan te tonen dat hij/zij een gezamenlijke huishouding heeft.
Is je werknemer in Nederland getrouwd of heeft je werknemer een geregistreerd partnerschap? Dan hoeft je werknemer niets te doen. Deze informatie krijgen wij meteen via de gemeente door. De aanmelding van de partner gaat automatisch.
Woont je werknemer samen? Een partner aanmelden kan tot 1 januari 2026 alleen als je werknemer een samenlevingscontract heeft. In het vernieuwde pensioen is een verklaring voldoende. In die verklaring toont je werknemer aan dat hij/zij een gezamenlijke huishouding heeft. Net als nu meldt je werknemer zijn/haar partner zelf aan voor partnerpensioen.
In het vernieuwde pensioen kan je werknemer zijn/haar partner ook aanmelden zonder samenlevingscontract als je werknemer samenwoont (en niet getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft). Dat doe je werknemer met een verklaring. Daarin verklaart je werknemer dat hij/zij samenwoont met zijn/haar partner op hetzelfde adres (officieel ‘een gezamenlijk huishouden voert’) en dat zij voor elkaar zorgen. Je werknemer kan ook samenleven met zijn/haar (groot-)vader/(groot-)moeder of (stief-)kinderen. Maar die kan je werknemer niet aanmelden bij ons fonds. Als je werknemer samenwoont met een broer of zus, neef of nicht, kan dat wél.
Vanaf 1 januari 2026 kan je werknemer zijn/haar partner ook aanmelden zonder samenlevingscontract. Dat gebeurt met een verklaring. Daarin staat bijvoorbeeld dat zij:
ouder zijn dan achttien jaar;
samenwonen met de partner op hetzelfde adres (officieel ‘een gezamenlijk huishouden voert’), en; dat zij voor elkaar zorgen.
Sommige familieleden, zoals een (groot-)vader/(groot-)moeder of (stief-)kinderen kan je werknemer niet aanmelden. Als je werknemer samenwoont met bijvoorbeeld een broer of zus, neef of nicht, of iemand anders kan dat wél.
Ja, de partner aanmelden is ook nodig als je werknemer in het buitenland trouwt. Is je werknemer in Nederland getrouwd of heeft je werknemer een geregistreerd partnerschap? Dan hoeft hij/zij niets te doen. Wij krijgen deze informatie via de gemeente door.
Dat ziet je werknemer als hij/zij inlogt op Mijn Bouwpensioen. Je werknemer kan hier ook een ex-partner afmelden als je werknemer samenwoont en uit elkaar gaat.
Als je werknemer een partner of kinderen heeft, dan regelt bpfBOUW een pensioen voor hen als je werknemer overlijdt. Dat is nu belangrijk, en dat blijft ook binnen het vernieuwde pensioen belangrijk.
Bij de nieuwe regels krijgen de nabestaanden van je werknemer alleen pensioen als je werknemer actief deelneemt aan de pensioenregeling van bpfBOUW. Het partner- en wezenpensioen dat je tot 1 januari 2026 had blijft staan. Je nabestaanden ontvangen dit als je werknemer overlijdt. Ook als je werknemer op dat moment niet meer actief deelneemt aan de pensioenregeling van bpfBOUW.
Gaat je werknemer trouwen of samenwonen en is hij/zij al met pensioen? In het vernieuwde pensioen kan je werknemer nadat hij/zij met pensioen gaat geen partner meer aanmelden voor het partnerpensioen.
Bouwde je werknemer voor 1 januari 2026 al pensioen bij ons op?
Dan kan je werknemer toch een partner aanmelden als je werknemer al gepensioneerd is. Die partner heeft dan mogelijk aanspraak op het stuk partnerpensioen uit de oude regeling, omdat tot 1 januari 2026 andere regels golden.